Военноморският музей във Варна представя 140-годишнината си история в специализирано издание, съобщават

...
Военноморският музей във Варна представя 140-годишнината си история в специализирано издание, съобщават
Коментари Харесай

Военноморският музей във Варна представя морското ни наследство в специален каталог

Военноморският музей във Варна представя 140-годишнината си история в профилирано издание, оповестяват от институцията. То носи заглавие „ Наследството на Морска България посредством сбирките на Военноморския музей “ и е по едно и също време историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и забавни артефакти в музея. 

Това е първият азбучник, който в подобен размер и качество разкрива благосъстоянието и задачата на Военноморския музей, показва директорката на институцията доктор Мариана Кръстева, която е съставител на изданието.

Времевият диапазон на описа обгръща три хилядолетия, а наличието е обединено в тематики, образувани вследствие на досегашните научни изследвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на непрекъснатата музейна експозиция, споделя тя.

Читателите ще могат да осъществят едно странствуване в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научно-изследователския транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ през 2023 година



В книгата е отделено особено внимание на основаването и първите стъпки на Военноморския музей през 1883 година и на превръщането му в вместилище на паметта за българската морска история.

Разказите за българското военно и гражданско мореплаване, триумфите и загубите в защитата на крайбрежията ни, преимуществата и отговорностите, свързани с изследването, опазването и използването на морето са онагледени с илюстрации на експонати от сбирките на музея, някои от които са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и с помощта на каталога ще могат да доближат до публиката, акцентира Кръстева.

В изданието намират място събития от военната, политическата и стопанската ни история, потвърдили и трансформирали историческата тежест на Флота, както и на персони, носители на духа и достолепията на българския офицер и моряк, прибавя тя.

Каталогът е издание на Националния военноисторически музей. Рецензент е доцент доктор Соня Пенкова. В подготовката му взе участие и колектив от музейни експерти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР